WiMAX

Opis

WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) je tehnologija, namenjena brezžičnemu širokopasovnemu dostopu do interneta. Z razliko od WLAN tehnologije, ki je namenjena brezžičnemu dostopu v lokalni mreži, je tehnologija WiMAX namenjena brezžičnemu neposrednemu dostopanju do interneta prek baznih postaj sistema WiMAX. S tehnologijo WLAN je mogoč doseg do razdalje nekaj 10 m, pri WiMAX tehnologiji pa kar 1000-krat več, to je nekaj deset km. Podobno kot WLAN, tudi WiMAX tehnologija temelji na enem izmed standardov IEEE 802, to je standardu IEEE 802.16. Načeloma WiMAX deluje v zelo širokem frekvenčnem območju od 2,4 do 11 GHz, vendar se v praksi uporablja le nekaj frekvenčnih območij med 2,4 in 5 GHz.

Oddajne moči baznih postaj sistema WiMAX so majhne, običajno ne presegajo moči 2 W, prav tako so majhne tudi oddajne moči terminalske opreme.

Sevalne obremenitve bazne postaje

Meritve na testni bazni postaji v Sloveniji kažejo, da so vrednosti EMS v praznem prostoru v neposredni bližini teh naprav za takšen tip naprave majhne. Izmerjene so bile naslednje vrednosti:

.

Naprava

Frekvenčno območje [MHz]

maks E polje [V/m] 1 cm

maks E polje [V/m] 25 cm

maks E polje [V/m] 50 cm

maks E polje [V/m] 100 cm

Uredba I. [V/m]

Uredba II. [V/m]

WiMAX bazna postaja 1 W

3500

42,2

17,0

10,1

7,4

19

61,4

 

Več o sistemu WiMAX si lahko preberete v zloženki Tehnologija WiMAX in zdravje , ki jo je izdal Forum EMS.