Medijski prispevek

06.02.2015 10:00

Dve peticiji za eno bazno postajo

Na spletnem portalu Delo je bil 5. februarja 2015 objavljen prispevek o bazni postaji v kraju Cerovo v Goriških brdih. V tam kraju želi mobilni oprerater v zvnoku cerkve namestiti bazno postajo za zagotavljanje pokritosti in kvalitetnih mobilnih storitev. Del krajanov se z namero ne strinja, pri tem pa izpostavljajo škodljive vplive bazne postaje na zdravje. Zbrali so podpise proti gradni bazne postaje, a s tem se ne strinja drugi del krajanov, ki gradnjo bazne postaje podpira, saj verjamejo, da je lokacija primerna in da škodljivih vplivov ni. Tudi ti so zbrali podpise pod peticijo za gradnjo bazne postaje.

 

V prispevku je predstavljeno tudi stališče Foruma EMS, da so sevalne obremenitve ljudi zaradi baznih postaj nizke in v Sloveniji v povprečju ne presegajo en odstotek zakonsko določene mejne vrednosti. Mejne vrednosti so lahko presežene zgolj na oddaljenosti nekaj metrov pred anteno v višini anten, kamor pa dostop praviloma ni mogoč, saj so antene nameščene visoko nad tlemi. Zunaj tega območja so sevalne obremenitve daleč pod dopustnimi mejnimi vrednostmi. Obenem pa bi z večanjem odmika baznih postaj od prebivalstva to posledično pomenilo povečanje izpostavljenosti uporabnikov zaradi sevanja njihovih mobilnih telefonov, saj morata tako telefon kakor baza za normalno delovanje in pokrivanje enakega območja oddajati z večjo močjo. Doslej opravljene študije o vplivu sevanja nizkih jakosti na človeka niso potrdile povezave med EMS in obolenji, vključno z rakom.

Več o sevanju baznih postaj si lahko preberete na strani o Mobilni telefoniji.

 

Celoten članek je na voljo na strani spletnega portala Delo, o tem pa so v zadnjih dneh pisali tudi drugi mediji: Primorske novice, Dnevnik, spletna stran RTVSLO ter drugje.