Zmote o umetnem sončenju

Porjavela polt je znak zdravja

NI RES!
Dejstvo, da je vaša koža spremenila barvo, je znak poškodbe.
Če v solariju ne nosite sončnih očal, lahko UV svetloba poškoduje tudi oči in povzroči razdraženost, vnetje očesne veznice in rak oči.

Poškodba kože v solariju za mlade ljudi ni nevarna

NI RES!
Škode, ki jo povzroči UV sevanje, ne opazimo vedno takoj, saj nastaja postopoma. Vendar pa se koža poškoduje ob vsaki uporabi solarija in to se dolgoročno na njej tudi izrazi. Če solarij uporabljate pred 35. letom starosti, se za 75% odstotkov poveča tveganje za pojav kožnega raka.

Če v solariju preživiš več časa, polt lepše porjavi

NI RES!
Vsak od nas ima svoje meje porjavelosti. Ne glede na količino prejetega UV sevanja na določeni točki dosežemo mejo porjavelosti, prek katere koža ne more. Uporaba solarija bo vašo kožo naredila raskavo, usnjato in gubasto. Posebej škodljivo je, če solarij obiščete dvakrat v 24 urah ali po sončenju. Za svojo lepoto boste bolje poskrbeli, če se boste namesto poležavanja v solariju dodobra spočili v lastni postelji.  

Umetno sončenje je varnejše od naravnega

NI RES!
Solariji niso “varna” alternativa sončenju. Tako kot sonce tudi solariji oddajajo UV sevanje. Izpostavljenost UV sevanju, pa naj prihaja od sonca ali iz umetnega vira, poškoduje DNK v celicah kože, kar lahko povzroči kožnega raka. Moč nekaterih tipov žarkov v solarijih je lahko celo 10 – 15-krat večja od moči opoldanskega sonca.  

Porjavela polt, pridobljena v solariju, me bo obvarovala pred sončnimi opeklinami

NI RES!
Porjavelost ponuja le omejeno zaščito pred sončnimi žarki ali opeklinami. Zaščitna sposobnost temno porjavele polti je primerljiva največ z zaščitnim faktorjem 2 do 4, ki pa ne zadošča za zaščito pred soncem. Če na soncu ne porjavite zlahka, vam to tudi v solariju ne bo na hitro uspelo.

Solarij potrebujem za proizvodnjo vitamina D

NI RES!
Vitamin D je bistvenega pomena za zdravje. Naše telo ga proizvaja, ko je koža izpostavljena UV žarkom, prisoten pa je tudi v določenih vrstah hrane.  Za proizvodnjo potrebnih količin zadoščajo že krajša obdobja izpostavljenosti soncu. Torej za proizvodnjo tega vitamina ne potrebujete solarija!

Če želim pridobiti porjavelo polt, se moram pač sprijazniti z opeklinami

NI RES!
Opekline ali rdečica v solariju pomenijo, da ste resno poškodovali svojo kožo. UV žarki lahko globoko prodrejo v plasti kože in poškodujejo DNK v celicah kože. Če so celice poškodovane, obstaja večja verjetnost, da bodo mutirale in se začele nenadzorovano razvijati, kar se zgodi pri raku.