5.1 Od česa je odvisna porjavelost kože

Nekatere raziskave so testirale, ali so biološki vplivi UV sevanja odvisni samo od skupne količine sevanja, prejetega med posameznim sončenjem, splošno imenovanega skupni odmerek, ne glede na jakost UV sevanja in časa izpostavljenosti.

S poskusi so na primer ugotavljali, ali so vplivi UV sevanja ob enakem skupnem odmerku isti, ne glede na to ali gre za izpostavljanje

  1. visokointenzivnemu sevanju za kratek čas,
  2. nizkointenzivnemu sevanju za daljši čas,
  3. v intervalih, z virom svetlobe, ki se v rednih intervalih prižiga in ugaša,
  4. sevanju, katerega intenziteta se postopoma povečuje, ostane visoka določen čas in se nato postopoma zmanjšuje.

 

Slika: Različni scenariji izpostavljenosti

 

Po eni strani poskusi, izvedeni na človeški in mišji koži kažejo, da je opeklina (rdečina), ki je posledica UV sevanja, odvisna samo od skupnega odmerka prejetega UV sevanja in ne od intenzitete ali trajanja izpostavljenosti.

Po drugi strani pa so poskusi, kjer je bilo UV sevanje uporabljeno, da je povzročilo raka pri miši, pokazale, da pri določenem skupnem odmerku tveganje za razvoj raka narašča, če je sevanje manj intenzivno, a traja dlje časa, ali če je sevanje prekinjeno namesto neprekinjeno.

5.2. Kaj je minimalna eritemska doza

Minimalna eritemska doza (MED) je količina energije UV sevanja, ki povzroča komaj opazno pordelost na še neizpostavljeni koži. Povprečna vrednost MED je 210 J/m2, vendar se glede na tip ter pigmentacijo kože spreminja in je pri temni koži 2 do 3-krat višja kot pri svetli. Ker različni tipi kože ne reagirajo enako na UV sevanje, je Agencija za okolje iz Kanade (Environment Canada) podala definicijo fototipov kože v šestih skupinah (prikazano v tabeli 8). Fototipi kože so razvrščeni glede na reakcijo kože pol ure in teden dni po izpostavljenosti opoldanskemu junijskem soncu.

Varna meja za preprečitev akutnih vplivov UV sevanja zaradi uporabe solarija, kot so opekline, je odvisna od tipa kože. Odmerek UV sevanja, prejetega med vsakim posameznim sončenjem, mora biti dovolj majhen, da se izognemo opeklinam. V vsakem primeru pa solariji ne smejo oddajati več UV sevanja kot tropsko sonce.

.