5.1 Od česa je odvisna porjavelost kože

Nekatere raziskave so testirale, ali so biološki vplivi UV sevanja odvisni samo od skupne količine sevanja, prejetega med posameznim sončenjem, splošno imenovanega skupni odmerek, ne glede na jakost UV sevanja in časa izpostavljenosti.

S poskusi so na primer ugotavljali, ali so vplivi UV sevanja ob enakem skupnem odmerku isti, ne glede na to ali gre za izpostavljanje

  1. visokointenzivnemu sevanju za kratek čas,
  2. nizkointenzivnemu sevanju za daljši čas,
  3. v intervalih, z virom svetlobe, ki se v rednih intervalih prižiga in ugaša,
  4. sevanju, katerega intenziteta se postopoma povečuje, ostane visoka določen čas in se nato postopoma zmanjšuje.

 

Slika: Različni scenariji izpostavljenosti

 

Po eni strani poskusi, izvedeni na človeški in mišji koži kažejo, da je opeklina (rdečina), ki je posledica UV sevanja, odvisna samo od skupnega odmerka prejetega UV sevanja in ne od intenzitete ali trajanja izpostavljenosti.

Po drugi strani pa so poskusi, kjer je bilo UV sevanje uporabljeno, da je povzročilo raka pri miši, pokazale, da pri določenem skupnem odmerku tveganje za razvoj raka narašča, če je sevanje manj intenzivno, a traja dlje časa, ali če je sevanje prekinjeno namesto neprekinjeno.

5.2. Kaj je minimalna eritemska doza

UV sevanje pokriva široko območje valovnih dolžin, različne valovne dolžine pa imajo različne vplive na kožo. UVB sevanje, na primer, je veliko bolj učinkovito pri povzročanju opeklin kot UVA sevanje. Da bi določili maksimalno moč sevanja, ki je varno, je poleg količine sevanja za posamezno valovno dolžino treba upoštevati tudi, kako učinkovita je posamezna valovna dolžina pri povzročanju opeklin.

Trenutno lahko predlagamo meje izpostavljenosti zgolj za trenutne vplive, kot so opekline Takih meja pa ni mogoče postaviti za zapoznele vplive, kot je kožni rak, zlasti melanom.

Pri uporabi solarijev v kozmetične namene naj bi bila izpostavljenost (odmerek) UV sevanju primerno časovno omejena, da povzroči porjavelost, ne pa tudi vidne ali hude opekline. Izkušnje so pokazale, da se najboljši rezultati dosežejo pri izpostavljenosti, ki je približno tako dolga ali malenkost krajša od tiste, ki povzroči komaj zaznavno pordečitev kože 8 do 24 ur po izpostavljenosti.

Glede opeklin je odmerek izpostavljenosti, ki se ga nikakor ne sme preseči, odvisen od tipa kože in se giblje od 100–300 J/m2 za zelo občutljive tipe kože I in II do 700–1200 J/m2 za tipa kože V in VI, ki sta manj občutljiva.

 

Tabela: Fototipi kože

Fototip kože

Barva kože

Občutljivost kože na UV

Opekline in porjavelost

1

Mlečno bela

izjemno občutljiva

vedno opekline, nikoli porjavelost

2

Zelo svetla

zelo občutljiva

skoraj vedno opekline, minimalna porjavelost

3

Svetla

občutljiva

minimalne opekline, postopna porjavelost

4

Svetlo rjava

zmerno občutljiva

redko opekline, temeljita porjavelost

5

Rjava

minimalno občutljiva

skoraj nikoli opekline, intenzivna porjavelost

6

Temno rjava, črna

komaj, neobčutljiva

nikoli opekline, popolna porjavelost

.