6. Kakšna naj bo časovna omejitev uporabe solarijev

6.1 Kakšna naj bo časovna omejitev uporabe solarijev

Že pri izpostavljanju soncu, ki se mu zaradi delovnih ali rekreativnih aktivnosti na prostem ni mogoče v celoti izogniti, je potrebno upoštevati varnostne časovne omejitve za preprečevanje akutnih škodljivih vplivov UV sevanja (npr. sončnih opeklin). Te časovne omejitve so odvisne od fototipa kože. Prejeti odmerek UV sevanja med vsakim izpostavljanjem mora biti dovolj majhen, da ne povzroči opeklin.

Kljub dobro vzdrževanemu solariju lahko pričakujemo tudi opekline, če presežemo največji dovoljeni čas uporabe, ki pa je individualno različen glede na posameznikov fototip kože (glej tabelo).

Glede na MED in fototip kože so podani priporočeni časi za obisk solarija. Razdeljeni so glede na fototip kože in število predhodnih obiskov solarija.

 

Tabela: Priporočeni časi obiska solarija za različne fototipe kože

Fototip kože*

Prvi obisk

Drugi obisk

Nadaljnji obiski

(I) Zelo občutljiva

vedno hitro opečena, nikoli ne porjavi

Ne uporabljaj solarija

(II) Zelo občutljiva

pogosto hitro opečena, malo porjavi/p>

5 minut

7-10 minut

10 minut

(III) Normalna

redko opečena, zmerno porjavi

5 minut

7-12 minut

12 minut

(IV) Visokotolerantna

nikoli opečena, dobro porjavi

5 minut

7-15 minut

15 minut

*Fototip kože glede na reakcijo kože pol ure in teden dni po izpostavljanju opoldanskemu junijskemu soncu

 

Velja opozoriti, da se prejeti odmerki UV sevanja v obdobju celotnega življenja seštevajo, pri čemer je celotno UV sevanje, ki ga prejmemo iz umetnih virov, še dodaten dejavnik tveganja za nastanek bolezni.

Opozorilo:

Če se že odločimo za uporabo solarijev, je boljša 10-minutna uporaba solarija z zmerno količino UV sevanja kot pa kratka uporaba solarijev z zelo intenzivno stopnjo UV sevanja.

.