10. Kaj moramo vedeti pred obiskom solarija

10.1 Kaj moramo vedeti pred obiskom solarija

Potrebno je upoštevati vsa predpisana navodila za uporabo naprave in solarij  uporabljati le v predpisanih časovnih mejah.

Zaposleno osebje je dolžno predstaviti navodila uporabe, ne da bi jih o tem vprašali.

Uporaba solarija ne sme trajati tako dolgo, da bi koža po uporabi postala rdečkasta. Posebno opozorilo velja tistim, ki prvič uporabljajo solarij in koža še ni predhodno porjavela. Časovna omejitev naj bo pet minut za fototipe kože II do IV.

Večina sprememb in bolezni, ki jih povzroča UV sevanje, je odvisna od prejetega sevanja skozi celo življenje. Zato je potrebno razporediti in omejiti obiske solarijev na največ 10-krat letno in obenem izvajati zaščitne ukrepe pri izpostavljanju soncu.

Med uporabo solarija je vedno potrebno uporabljati zaščitna očala, ker zaprte oči med uporabo ne zagotavljajo zadostne zaščite pred močnim UV sevanjem solarija.

Če jemljete zdravila, tudi če se dobijo brez recepta, se pred uporabo solarija posvetujte s svojim zdravnikom. Nekateri farmacevtski izdelki povečajo občutljivost kože na svetlobo.

Pred uporabo solarijev odstranite vse kozmetične izdelke. Izdelki za hitrejšo porjavelost se ne smejo uporabljati. Nekateri kozmetični izdelki povečajo občutljivost kože na svetlobo in zvečajo možnost opeklin. Kožnih bolezni ne poskušajte sami zdraviti z uporabo solarijev. Prej se posvetujte s svojim zdravnikom, saj obstajajo posebne medicinske UV naprave za zdravljenje tovrstnih bolezni.

Opazujte svojo kožo in se posvetujte s svojim zdravnikom, če se pojavijo znaki draženja ali spreminjanja kožnih pigmentnih znamenj oz. morebitna rast, izginevanje in krvavitve. Možnost ozdravitve kožnega raka je mnogo večja, če bolezen prepoznamo in zdravimo v zgodnji fazi.

.