Kaj so kožna »znamenja«?

Z izrazom »znamenja«, »pigmentna znamenja« ali »materina znamenja« v vsakdanjem govoru poimenujemo številne različne pigmentirane (obarvane), pa tudi nepigmentirane kožne spremembe. Izraz »znamenja« ni strokoven, ker pa je v vsakdanjem govoru zelo razširjen in razumljiv, ga tudi na tej spletni strani, ki je namenjena splošni javnosti, uporabljamo v njegovem vsakdanjem pomenu.

Vsak odrasel človek bele rase ima na koži vsaj nekaj tovrstnih »znamenj«. Velika večina je povsem nenevarnih, benignih, zgolj estetskih sprememb. Vendar pa lahko na koži vzniknejo tudi maligni tumorji oziroma kožni rak. Kožni rak se večinoma pojavi na novo, v nekaterih primerih pa vznikne iz prej obstoječega znamenja. Zgodnje oblike kožnega raka so praviloma odlično ozdravljive. Medicinska stroka že veliko let opozarja na redno samopregledovanje kože, saj lahko tako že zgodaj spoznamo morebitni tumor, ko je ta ozdravljiv.

Namen te spletne strani je, da vam pomaga pri samopregledovanju kože in vas seznani z morebitnimi nevarnimi spremembami. Hkrati pa je njen namen pojasniti tudi običajne, nenevarne kožne spremembe. Tekom življenja se namreč pri vseh ljudeh na koži pojavljajo nove kožne spremembe, ki počasi rastejo in ne pomenijo nikakršne grožnje za zdravje. Novo pojavljanje kožnih znamenj in njihovo povečevanje, na starost pa tudi zmanjševanje in izginjanje nekaterih med njimi, je namreč običajen pojav, prisoten pri vseh.

Podatki in informacije na tej spletni strani so namenjeni za vašo osebno uporabo in ne nadomeščajo pregleda pri zdravniku. Če menite, da imate ali bi lahko imeli katero od nevarnih kožnih sprememb, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Novo pojavljanje znamenj in njihovo spreminjanje je običajen pojav, prisoten pri skoraj vseh ljudeh. Več novih znamenj se pojavlja v otroštvu in mladosti. Tudi v času nosečnosti lahko opažamo hitrejši pojav novih znamenj in njihovo potemnitev. Če znamenja rastejo počasi, vsa na podoben način, če se med njimi nobeno posebej ne razlikuje od ostalih, gre najverjetneje za običajen, nenevaren pojav. Svetujemo opazovanje kože enkrat mesečno do enkrat na dva meseca. Pozorni bodite na morebitno znamenje, ki bi se razlikovalo od drugih, zlasti po hitrosti rasti in dinamiki spreminjanja. Če na koži opazite znamenje, ki raste bistveno hitreje od drugih, ki je več različnih barvnih odtenkov in nepravilne oblike, ga pokažite zdravniku.

Kako je videti benigni melanocitni nevus, nenevarna kožna sprememba?

Kako je videti melanom?

Ali se je okrog znamenja pojavil bel obroč?

Obroč bele barve okrog znamenja je pogost pojav zlasti pri otrocih in mladih ljudeh. Takšno spremembo imenujemo »halo nevus«. Pri nekaterih ljudeh se lahko hkrati ali skozi čas pojavi tudi več halo nevusov. Sprememba je, zlasti pri mladih, praviloma nenevaren pojav. Gre za imunološki proces, pri katerem pride do napada imunskih celic na melanocite v znamenju, pri čemer propadejo tudi melanociti v okolišnji koži. Znamenje sredi belega obroča praviloma pobledi ali sčasoma popolnoma izgine. Svetla lisa, ki ostane, se lahko sčasoma ponovno pigmentira ali pa ostane trajna.


Pozornost je potrebna, kadar se znamenje znotraj belega obroča nesimetrično spreminja, je več različnih barv in/ali se pred pojavom belega obroča večalo. Če se bel obroč okrog znamenja pojavi pri odraslem, še posebej pa, če se pri odraslem hkrati pojavi več »halo nevusov«, je treba spremembe pokazati osebnemu zdravniku ali dermatologu.

Ali ste si znamenje poškodovali?

Poškodba znamenja (npr. odrgnjenje, zatrganje ipd.), ki se pred poškodbo ni spreminjalo, ne pomeni nevarnosti in ne pomeni večjega tveganja, da bi v znamenju kdaj pozneje vzniknil melanom. Poškodovano znamenje oskrbimo kot vsako drugo rano: očistimo, po potrebi oskrbimo z obližem in/ali uporabimo katero od krem za nego ran. Poškodovano znamenje naj bi se zacelilo v nekaj tednih, kot vsaka druga rana. Če je znamenje po zacelitvi drugačno kot prej, ga pokažite osebnemu zdravniku.

OPOZORILO: podatki in informacije na tej spletni strani so namenjeni za vašo osebno uporabo in ne nadomeščajo pregleda pri zdravniku. Če menite, da imate ali bi lahko imeli katero od nevarnih kožnih sprememb, se posvetujte s svojim zdravnikom.