Splošna navodila za samopregledovanje kože

Vsem pacientom, ne glede na starost, dermatologi svetujejo, da enkrat mesečno do enkrat na dva meseca pregledajo svojo kožo. Pogostejše pregledovanje, npr. vsak teden ali celo vsak dan, običajno ni priporočljivo. Pozorni bodite zlasti na kožne spremembe, ki se po videzu bistveno razlikujejo od drugih – znak »grdega račka« - in ki hitreje rastejo. Praviloma je to ena kožna sprememba, saj se le redko zgodi, da bi na koži hkrati vzniknilo več tumorjev. Pri pregledovanju težje dostopnih mest (hrbet, spolovilo, predel za uhlji itd.) si pomagajte z ogledalom ali prosite za pomoč koga drugega. Ob rednem samopregledovanju si boste zapomnili svoj približni »zemljevid« kožnih znamenj in bote lahko ugotovili, če bi katera od sprememb rasla hitreje od drugih.

Kako si sam pregledam znamenja?

Pregled kože naredimo lahko sami s pomočjo ogledala na različnih predelih telesa.

 

Pozorno preglejte obraz, ne pozabite na ušesa in pri tem uporabite ogledalo. Pozorno preglejte tudi lasišče.

 

 

 

 

Preglejte dlani in notranje strani podlakti in nadlakti. S pomočjo ogledala preglejte komolce in pazduhe.

 

 

 

 

Preglejte vrat, trebuh (tudi kožne gube na trebuhu) in prsi (ženske naj pozorno pregledajo predel pod dojkami).

 

 

 

 

Preglejte tilnik, ramena in hrbet pred ogledalom ob pomoči drugega, ročnega ogledala. Ne pozabite na zadnjo stran stegen, zadnjico in predel za ušesi.

 

 

 

 

V sedečem položaju preglejte kožo golen, notranje strani stegen, gležnjev, narta, podplatov in preste nog. Ne pozabite na nohte in predel spolovila, pri čemer uporabite ogledalo.

 

 

 

Vir: Euromelanoma day

 

Pri samopregledovanju si lahko pomagate tudi s fotografiranjem. Praktično vsi novejši digitalni fotoaparati za domačo rabo omogočajo dovolj dobro ločljivost in povečavo, da s pomočjo lastnega slikovnega arhiva spremljate spremembe na svoji koži. Priporočljivo je posneti pregledne slike telesa po področjih (npr. hrbet, sprednja stran trupa, roke, noge), pa tudi bližnje (»makro«) posnetke posameznih znamenj, ki so večja, ki hitreje rastejo ali se razlikujejo od drugih. Slike si shranite v računalnik in jih opremite z datumom.

OPOZORILO: podatki in informacije na tej spletni strani so namenjeni za vašo osebno uporabo in ne nadomeščajo pregleda pri zdravniku. Če menite, da imate ali bi lahko imeli katero od nevarnih kožnih sprememb, se posvetujte s svojim zdravnikom.