Primeri kožnih znamenj

Grdi raček

Pacient ima na hrbtu številne rjave lise in pege. Vse so manjše, pravilne velikosti in oblike, med seboj so si podobne. Močno pa izstopa povsem drugačna rjava lisa na desnem zgornjem delu hrbta, ki je večja od ostalih (slika levo). Pacient jo je na koži opažal nekaj več kot leto dni, preden je prišel k zdravniku. Na takšne izstopajoče kožne spremembe, ki se povsem razlikujejo od ostalih, moramo biti pozorni in jih pokazati zdravniku.

 

Sprememba je velika 1 cm v premeru in leži v nivoju kože – ni privzdignjena nad okolico (slika desno). Njena struktura je povsem neurejena: asimetrična oblika in zgradba, nepravilni robovi, številni barvni odtenki. Ta kožna sprememba je značilen melanom. Pacient jo je na koži opažal nekaj več kot leto dni, preden je prišel k zdravniku. Če imate na koži podobno spremembo, jo čim prej pokažite osebnemu zdravniku.

 

Več grdih račkov

Pacientka ima na hrbtu številne rjave lise in pege, ki so si med seboj podobne in kakršne vidimo pri večini starejših ljudi. Dve spremembi se povsem razlikujeta od ostalih: črnordečkast vozlič levo v višini pasu ter rjava, nekoliko privzdignjena ploščata lisa desno nad spodnjimi rebri. Na ti dve spremembi moramo biti pozorni in ju pokazati zdravniku. Vsi "grdi rački" ne pomenijo maligne spremembe. Pri tej pacientki je šlo na levi strani ob pasu za hemangiom, nenevarno žilno vzbrst, ki pa je ob pogledu z daljave ne moremo ločiti od melanoma. Sprememba na desni strani hrbta je bila benigna seboroična keratoza, pogovorno imenovana "starostna bradavica".

 

 

 

 

 

Seboroične keratoze

Ne glede na to, kako »grde« se nam zdijo kožne spremembe, znak »grdega račka« pomeni spremembo, ki se po videzu in/ali hitrosti spreminjanja močno razlikuje od ostalih. Tudi če se vam spremembe na tej sliki morda zdijo »grde«, pa so si med seboj vse podobne. Na tej sliki ni prav nobenega »grdega račka«. Spremembe na koži so nenevarne seboroične keratoze, pogovorno »starostne bradavice«.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OPOZORILO: podatki in informacije na tej spletni strani so namenjeni za vašo osebno uporabo in ne nadomeščajo pregleda pri zdravniku. Če menite, da imate ali bi lahko imeli katero od nevarnih kožnih sprememb, se posvetujte s svojim zdravnikom.