Splošna ocena tveganja kožnega raka

Kožni rak se lahko pojavi pri vsakomer. Pri otrocih je izjemno redek, s starostjo pa njegova pogostost narašča. Pri osebah z določenimi lastnostmi se kožni rak pojavlja pogosteje pri osebah, ki teh lastnosti nimajo. Takšne lastnosti imenujemo dejavniki tveganja.  Znani dejavniki tveganja kožnega raka so svetla polt, izpostavljanje UV-sevanju (sonca in umetnih virov, kot so solariji), prisotnost zelo velikih prirojenih znamenj (večjih od 8 cm pri novorojenčku ter večjih od 20 cm pri odraslem) ter dedna nagnjenost. Nekoliko večje tveganje melanoma imajo tudi osebe z velikim številom melanocitnih nevusov (kožnih znamenj).

Z interaktivnim vprašalnikom "Splošna ocena" si lahko izdelate vašo individualno splošno oceno kožnega raka. Vprašalnik in navodila služijo za vašo splošno informiranost, ne nadomeščajo pa posveta z zdravnikom. Če menite, da imate na koži nevarno spremembo oz. kožnega raka, se posvetujte z zdravnikom.

 

Kaj je fototip kože?

Občutljivost posameznikove kože na sonce oz. UV-sevanje je izrazito individualna. Osebe s svetlo kožo sonce hitreje opeče, poleg tega so bolj dovzetne tudi za kronične okvare zaradi UV, kot sta kožni rak in fotostaranje kože. Osebe s temnejšo kožo, npr. Arabci, Indijci in Afričani, imajo zelo dobro naravno zaščito pred soncem.

Ameriški dermatolog Fitzpatrick je razvil pojem in model »fototipa« kože kot pripomoček za oceno posameznikove občutljivosti na sonce in UV. Glede na reakcijo nezaščitene in predhodno neosončene kože na prve pol ure opoldanskega poletnega sonca ter sposobnost kože, da na soncu porjavi, ločimo šest fototipov. Posamezniki z najobčutljivejšima fototipoma I in II so praviloma zelo svetlopolti, imajo rdeče ali blond lase, pege, svetle oči in jih sonce vedno opeče, če se ne zaščitijo.

Fototip kože po Fitzpatricku – reakcija po pol ure izpostavitve nezaščitene in predhodno neosončene kože prvemu poletnemu soncu v opoldanskem času:

Fototip

Opeklina

Porjavelost

 

I

vedno

nikoli

II

vedno

včasih

III

včasih

vedno

IV

nikoli*

vedno

V

(Arabci, Indijci, Indijanci)

nikoli*

ni razlike po izpostavitvi soncu

VI

(črna koža – Afričani)

nikoli*

ni razlike po izpostavitvi soncu

*ekstremna izpostavitev UV lahko povzroči opekline tudi pri fototipih IV-VI.

 

Interaktivni vprašalnik "Ocena fototipa kože" vam bo pomagal oceniti vaš fototip kože. Ker bioloških sistemov, kot je koža, ni mogoče vedno matematično natančno uvrstiti v posamezne kategorije, služi rezultat za vašo orientacijo. Ne glede na izračunani fototip kože se pred soncem vedno zaščitite tako, da vas ne bo opeklo.

 

Ali je moje kožno znamenje nevarno?

Interaktivni vprašalnik "Ocena znamenja" vam pomaga oceniti, ali bi lahko bilo vaše znamenje nevarno. Uporabite ga lahko za oceno katerega koli znamenja na koži, najbolj smiselna pa je ocena znamenja, ki se po vašem opažanju bistveno razlikuje od ostalih sprememb na koži – bodisi po videzu bodisi po hitrosti rasti. Pripomoček je namenjen za vašo informacijo in ne nadomešča posveta z zdravnikom. Če menite, da bi lahko imeli nevarno kožno spremembo oz. kožnega raka, se posvetujte z zdravnikom.

OPOZORILO: podatki in informacije na tej spletni strani so namenjeni za vašo osebno uporabo in ne nadomeščajo pregleda pri zdravniku. Če menite, da imate ali bi lahko imeli katero od nevarnih kožnih sprememb, se posvetujte s svojim zdravnikom.