Novica

07.04.2020 13:00

Širjenje virusa COVID-19 in 5G

V zadnjem času se pojavljajo novice in teorije o povezavi nove generacije mobilne tehnologije 5G in pojavom ter širjenjem virusa COVID-19. Pojavljajo se trditve, da 5G dokazano vpliva na imunski sistem, da so najbolj prizadeta tista območja na svetu, ker so nameščene bazne postaje 5G in podobno.

Omenjene trditve nimajo nobene znanstvene osnove. O tem je na voljo zapis na uradni spletni strani Evropske unije o epidemiji virusa COVID-19 https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/fighting-disinformation_en.

Podobno tudi Avstralska agencija za varstvo pred sevanji in jedrsko varnost ARPANSA na svoji spletni strani https://www.arpansa.gov.au/news/5g-and-other-telecommunications-do-not-affect-immune-system navaja, da ni nobenih potrjenih dokazov, da izpostavljenosti šibkim jakostim signalov tehnologije 5G ali drugih brezžičnih tehnologij vpliva na človeški imunski sistem.

Nekaj izjav znanstvenikov z različnih področij medicine in mikrobiologije si lahko preberete na strani https://www.sciencemediacentre.org/expert-reaction-to-people-who-think-5g-causes-coronavirus/.