Kje se srečamo z IR sevanji

Vsako toplo telo seva IR sevanje, zato je tudi samo človeško telo vir IR sevanja. To lahko vidimo, če človeško telo slikamo s posebno IR kamero.
IR slikanje se uporablja tudi v številne druge namene, na primer za ugotavljanje energetske učinkovitosti in dobro izvedene izolacije objektov.
Eden temeljnih zakonov, ki opisuje to zakonitost, je Stefan-Boltzmannov zakon o sevanju črnega telesa, ki se imenuje po slovenskem fiziku in matematiku Jožefu Stefanu. Zakon pravi, da izsevana energija, ki jo seva segreto črno telo, sorazmerna s četrto potenco njegove temperature.
Sevanje toplih teles se poleg same intenzitete razlikuje tudi po tem, kakšno sevanje telo seva, bolj natančno kakšna je valovna dolžina, pri kateri največ seva segreto telo. Bolj kot je telo ali snov segreta, bolj je sevanje tega telesa belo – seveda, če je dovolj segreto, da seva v območju, kjer ga zazna človeško oko. Zato nam barva razžarjenega predmeta kaže, pri kateri valovni dolžini telo seva največ sevanja. Tudi doma imamo priložnost videti tako segreta telesa, npr. IR sevalnik v kopalnici, ki segret rdeče žari, soj sveče oddaja rumenkasto svetlobo… Sonce je segreto bistveno bolj in seva s temperaturo približno 5500°C, zato je tudi svetloba sonca bela.
Če je telo segreto na manj kot 500°C, oddaja samo za človeka nevidno IR sevanje in nič vidnega sevanja. Zato takšnega predmeta mi ne vidimo kot žarečega, saj naše oko ne zazna več sevanja, ki ga telo oddaja, lahko pa čutimo toploto, ki jo takšen predmet seva. Doma se s tako segretimi telesi pogosto srečujemo, to so npr. segret lonec, vroča voda, topel radiator…
Z IR sevanji se srečujemo vsak dan, saj ga oddajajo vsi predmeti v naši bližini. Še posebej pa je pristno pri segretih predmetih, kot so žarnice, IR grelci, radiatorji, peči… IR sevanje se uporablja predvsem za segrevanje predmetov ali zraka. Z IR grelcem v kopalnici segrejemo zrak in sebe, ko smo v kopalnici, da nas ne zebe. V zimskem času se IR grelci pogosto uporabljajo pred gostinskimi lokali, z njimi se grejemo v IR savnah, IR sevanje pa se uporablja tudi v zdravstvu za terapije in kozmetiki za odstranjevanje dlak. IR sevanje se uporablja tudi za osvetlitev pri nočni uporabi nadzornih kamer. V industriji se IR sevanja uporabljajo za sušenje in gretje, IR sevanjem pa so izpostavljeni tudi vsi delavci, ki delajo z vročimi predmeti, predvsem v livarstvu in predelavi kovin.

 

Tabela: Viri IR sevanj.

IR-A

osvetlitev za varnost in nadzor
luči za razsvetljavo
gretje
sušenje
varjenje
odstranjevanje dlak in krčnih žil
komunikacije

IR-B

luči za razsvetljavo
gretje
sušenje
varjenje
komunikacije

IR-C

luči za razsvetljavo
gretje
sušenje
varjenje