Kaj so IR paneli

IR paneli so naprave, ki se uporabljajo za ogrevanje prostorov. IR paneli prostor ogrevajo tako, da pretežni del energije v prostor oddajajo z IR sevanjem, manjši del pa tudi s konvekcijo – prenosom toplote preko zraka. Za primerjavo – radiatorji oddajajo energijo v prostor eno četrtino s sevanjem tri četrtine pa s konvekcijo. Paneli se med delovanjem segrejejo na temperature, ki so običajno nižje od 100°C. Spekter sevanja telesa, segretega na 100°C, doseže najvišje vrednosti pri valovni dolžini 7800 nm. Za primerjavo, sevanje Sonca doseže vrh pri valovni dolžini 500 nm. Zato je tudi delež energije v posameznem območju valovnih dolžin, katerim smo izpostavljeni zaradi IR panelov in Sonca, precej različna. V Sončnem sevanju na zemlji predstavlja IR sevanje 52 do 55 odstotkov energije, vidno 42 do 43 odstotkov in UV 3 do 5. Pri IR panelih se 100 odstotkov energije izseva v IR območju, in še to v celoti v IRC območju.


Slika: Primerjava različnih spektrov IR sevanja: IR panel pri temperaturi 100°C (rdeče), radiator segret na 50°C (modra), Sonce (rumena).Primerjava različnih spektrov IR sevanja: IR panel pri temperaturi 100°C (rdeče), radiator segret na 50°C (modra), Sonce (rumena).

 

Moč IR panelov se delno razlikuje glede na tip, običajno pa znaša med 1000 in 1400 W/m2. Tako ima manjši IR panel velikosti 0,6×0,6 m moč tipično med 400 in 500 W. Za primerjavo, intenziteta Sončnega sevanja na zemljini površini je do približno 1100 W/m2. Če bi želeli z IR paneli doseči enako intenziteto sevanja, kot jo povzroča Sonce, bi morali panele namestiti po skorajda celotni površin stropa prostora. Seveda bi nam bilo v takšnem prostoru zelo vroče, zato se običajno namesti bistveno manj IR panelov.